Άλλα συνέδρια που έχει οργανώσει ή συνδιοργανώσει το Τμήμα

Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια ημερίδα υποψηφίων διδακτόρων στην Ιστορία της Τέχνης, στην αίθουσα 56 του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας.

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, 12.30-7.00 μ.μ. θα διεξαχθεί στην αίθουσα 56 του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Provincial elites, rural relations and taxation in the seventeenth and eighteenth-century Balkans«. Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Τοπικές ελίτ, φορολόγηση και «τσιφλικοποίηση» στα οθωμανικά Βαλκάνια του 18ου αιώνα: η περίπτωση της Βέροιας», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Πρόγραμμα ημερίδας

Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ο Αρχαίος Μεσογειακός Κόσμος – Ιστορία και Αρχαιολογία» του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών σας προσκαλούν στο εργαστήριο που θα διενεργηθεί με θέμα τις εφαρμογές της Θεωρίας Κοινωνικών Δικτύων στις ιστορικές επιστήμες την ερχόμενη Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Ιωάννου Μελισσηνού 130 & Νικηφόρου Φωκά), στο Ρέθυμνο Κρήτης, στις 09.30-20.30.

Η Θεωρία Κοινωνικών Δικτύων είναι μία μέθοδος που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Στο Εργαστήριο θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές αυτής της μεθόδου, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες που αυτή προσφέρει, και θα επισημανθούν πιθανές αδυναμίες της. Στις δύο απογευματινές πρακτικές ενότητες οι ενδιαφερόμενοι θα πειραματιστούν με τα σχετικά προγράμματα και θα μάθουν πώς να οπτικοποιούν και να αναλύουν κοινωνικά δίκτυα. Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση της συγκεκριμένης θεωρίας. 

Εἰστε όλοι ευπρόσδεκτοι! Οι ανακοινώσεις και η συζήτηση θα διαμειφθούν στα αγγλικά. Οι ενδιαφερόμενοι, παρακαλούμε να δείτε προηγουμένως το υποστηρικτικό υλικό στον ιστότοπο https://goo.gl/jaaNjHΕπίσης, φέρτε, αν μπορείτε, ένα φορητό υπολογιστή. Για να έχουμε καλύτερη εικόνα των συμμετεχόντων, παρακαλούμε, όσοι ενδιαφέρεστε, να επικοινωνήσετε με την δρ. Κατερίνα Παναγοπούλου, στο email panagop@uoc.gr, ιδανικά μέχρι τη Δευτέρα 01 Απριλίου 2019, στις 20.00.

Στο εργαστήριο συμμετέχουν, εκτός από τους συναδέλφους του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, οι Prof. Diane Harris Cline (GWU, Washington DC, Yπότροφος Fulbright για το EE 2018-2019 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης), Prof. Eric Cline (GWU, Washington DC), Dr. Johannes Preiser-Kapeller (Ακαδημία Επιστημών, Βιέννη & Πανεπιστήμιο Βιέννης), Dr. Katerina Mitsiou (Πανεπιστήμιο Βιέννης).

Αφίσα

Πρόγραμμα

Το διεθνές αυτό συνέδριο αποτελεί μέρος του διεπιστημονικού και διαπανεπιστημιακού ερευνητικού προγράμματος «Μορφές δημόσιας κοινωνικότητας στην αστική Ελλάδα του 20ού αιώνα: σύλλογοι, δίκτυα κοινωνικής παρέμβασης και συλλογικές υποκειμενικότητες». Το πρόγραμμα εντάσσεται στην πράξη «ΘΑΛΗΣ – Ενίσχυση της Διεπιστηµονικής ή και ∆ιιδρυµατικής έρευνας και καινοτοµίας µε δυνατότητα προσέλκυσης ερευνητών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό µέσω της διενέργειας βασικής και εφαρµοσµένης έρευνας αριστείας» του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και ∆ιά Βίου Μάθηση».

http://www.public-sociality.uoc.gr/gr/conference_programme.html

Στόχος του συνεδρίου αυτού είναι η μελέτη των μνημείων της πλαστικής στην Ελλάδα από την αρχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας (2ος αι. π.Χ.) έως την ύστερη αρχαιότητα (5ος αι. μ.Χ.) σε όλο το γεωγραφικό εύρος του σύγχρονου ελλαδικού χώρου. Με τις συμβολές που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο η επιδίωξη είναι να αναδειχθούν δύο κυρίως μεγάλα ζητήματα: 

1.Το ζήτημα των εργαστηρίων και της καλλιτεχνικής παραγωγής τους.

2.Το ζήτημα του κοινωνικού ρόλου των έργων πλαστικής στο πλαίσιο των πόλεων.

http://castmuseum.web.auth.gr/el/conference

Οι διοργανωτές του συμποσίου ενθαρρύνουν πάνελ και ατομικές ανακοινώσεις που εμπίπτουν στον γενικό τίτλο «Νέες τάσεις στις οθωμανικές σπουδές» και τις ακόλουθες επιμέρους θεματικές ενότητες:

• Πηγές: νέες ερμηνείες και προσεγγίσεις
• Οθωμανικές νοοτροπίες, συμπεριφορές, ιδέες
• Η Οθωμανική Αυτοκρατορία της πρώιμης νεότερης εποχής
• Επανεξετάζοντας τα αντιθετικά δίπολα «κράτος-κοινωνία» και «κέντρο-περιφέρεια»
• Νέες προσεγγίσεις στη μελέτη της οθωμανικής οικονομίας
• Ιστορία των οθωμανικών πόλεων
• Μελέτες για τον αγροτικό χώρο στο οθωμανικό πλαίσιο
• Αναζητήσεις στον οθωμανικό πολιτισμό: λογοτεχνία, τέχνη, αρχιτεκτονική

Πρόγραμμα συμποσίου

Περιλήψεις θεματικών πάνελ και ανακοινώσεων – Α΄ μέρος

Περιλήψεις θεματικών πάνελ και ανακοινώσεων – Β΄ μέρος

Το Πρόγραμμα Τουρκικών Σπουδών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας διοργανώνει το 8ο Διεθνές Συμπόσιό του με θέμα “Οθωμανικές αγροτικές κοινωνίες και οικονομίες”. Οι εργασίες του συμποσίου θα λάβουν χώρα μεταξύ 13-15 Ιανουαρίου 2012 στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Νικηφόρου Φωκά 130 και Μελισσηνού, παλιά πόλη Ρεθύμνου).

Πρόγραμμα του Συμποσίου

Πρόγραμμα

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου (αίθουσα διαλέξεων φοιτητικού πολιτιστικού κέντρου «Ξενία»)

14.50-15.00 Χαιρετισμοί (εκ μέρους του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών και του Πανεπιστημίου Κρήτης)

15.00-17.15 1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Εισαγωγικές ανακοινώσεις

Jeroen Duindam (Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης) Introduction

Lars Bo Kaspersen (Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης) Warfare as the Constituting Feature of Empires: Towards a General Theory of Imperial Warfare and the Impact on Society

Adam Ziolkowski (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας) Legion or Phalanx: A History of a Controversy from Polybios to Folard

Discussant: Peter Fibiger Bang (Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης)

17.15-17.45 Διάλειμμα 

17.45-20.00 2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Ο μιλιταρισμός ως κρατική ιδεολογία

William (Vijay) Pinch (Πανεπιστήμιο Ουέσλιαν) Devotion to War: Religion and the Mughal Expansion, ca. 1560-1650

Παυλίνα Καραναστάση (Πανεπιστήμιο Κρήτης) Roman Emperors as Army Leaders: Iconography and Interpretation

Suraiya Faroqhi (Πανεπιστήμιο Μπιλγκί) Celebrating Ottoman Victories (Sixteenth to Seventeenth Centuries)

Discussant: Vincent Gabrielsen (Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης)

Στο συνέδριο θα εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους επηρέαζαν τα δύο φύλα , σε σχέση με την οικογένεια και την περιουσία, οι νομοθετικές διατάξεις αλλά και οι κοινωνικές πραγματικότητες, διαφόρων ευρωπαϊκών κοινωνιών από τον 10ο ως τον 20ο αιώνα. Θέματα για συζήτηση θα είναι οι νόμοι του κράτους, το εθιμικό δίκαιο, οι νομοθέτες, οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι και οι δικαστές, τα διαφορετικά συστήματα προικοδότησης και κληρονομιάς, οι διαφορές μεταξύ πόλεων και υπαίθρου και οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων.

Όλες οι εργασίες του Συνεδρίου θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα. Θα γίνουν δύο κύριες ομιλίες και 15-20 συντομότερες ανακοινώσεις από ερευνητές διαφόρων χωρών.

Το συνέδριο αυτό είναι καρπός ενός δικτυακού αγγλογερμανικού τόπου, με αντικείμενο ενδιαφέροντος τη νομική ιστορία της Ευρώπης σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται η κοινωνία τους ρόλους ανδρών και γυναικών («κοινωνικό φύλο»). Κάθε δύο χρόνια γίνεται συνέδριο σε άλλη χώρα της Ευρώπης, με θεματική που κινείται στο ευρύτερο πλαίσιο των ενδιαφερόντων του δικτύου. Μετά τη Γερμανία, την Ιταλία και την Κοπεγχάγη το συνέδριο ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, πράγμα που αποτελεί τιμή αλλά και ευθύνη για το Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με την παράδοση των συνεδρίων αυτών, ο φορέας που τα διοργανώνει είναι υπεύθυνος για τη φιλοξενία των συμμετεχόντων. Εκτός από τα έξοδα μετάβασης, για όσους συνέδρους δεν καλύπτονται από τα Πανεπιστήμιά τους, προσφέρουμε διαμονή και γεύματα. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε στους συνέδρους μερικές όψεις της Κρήτης και των πλεονεκτημάτων της ως τόπου συνεδριακού τουρισμού.

Πρόγραμμα

THURSDAY, 21 SEPTEMBER
11.00-12.00 Registration – Coffee
12.00-12.30 Welcoming addresses
12.30-13.15 Opening Lecture by Jacqueline Guiral- Hadziiossif *: title to be announced
13.15-13.30 Discussion
13.30-14.30 Buffet lunch on the premises

Session I Law and Custom – Theory and Practice
Chair: Professor Darlene Abreu-Ferreira
14.30-14.55 Maria Drakopoulou (University of Kent). Family, Property and the Politics of Sexual Difference in the Seventeenth Century Natural Law Philosophy
14.55-15.20 Jurgitta Kunsmanaite (Central European University, Budapest). Widows in Normative Law and Legal Practice
15.20-15.45 Eugenia Kermeli (Bilkent University Ankara). Marriage and Divorce for Christians and New Muslims in Crete, 1645-1670
15.45-16.10 Maria Tsikaloudaki (PhD in Modern History, Chania). Christian legators and heirs in Philippopoli before the Tanzimat reforms of 1856
16.10-16.30 Discussion
16.30-17.00 Coffee Break

Session II Dowry and Inheritance
Chair: Father P. Stefanov
17.00-17.25 Anna Bellavitis (University of Paris 10-Nanterre). Heritage and Dowry in Venetian Law and Practice (13th-16th centuries)
17.25-17.50 Jutta Gisela Sperling (Hampshire College, Amherst, MA). Dowry or Inheritance? Women’s Property Rights in Comparison: Lisbon, Venice, Florence (1572)
17.50-18.15 Ida Fazio (University of Palermo). Gender Relationships, Inheritance, and the Market: The Case of the Stromboli Island (Sicily, Italy, 19th Century)
18.15-18.40 Stefania Licini (University of Bergamo). Between law and social practices: top wealthy men and women’s testamentary provisions in 19th century Italy.
18.40-19.00 Discussion
20.00 Evening meal (by the seaside)

FRIDAY, 22 SEPTEMBER
Session III Women and Economic Power
Chair: Professor Jutta Sperling
9.30-9.55 Kirsten Fenton (University of Edinburgh). Noblewomen, property and power: the Jumiθges evidence, 11th -12th centuries
9.55-10.20 Kostas Moustakas (University of Crete). Widows and the fisc: A comparison between late Byzantium and the early Ottoman Empire
10.20-10.45 Darlene Abreu-Ferreira (University of Winnipeg). Women and family property in early modern Portugal
10.45-11.10 Alexis Malliaris (Ionian University, Corfu). Cittadini families and rural families in Venetian Peloponnese (1685-1715): landownership, social and legal status, economic differentiation and behaviours in a new acquisition of Venice in the transition between the 17th and 18th century
11.10-11.30 Discussion
11.30-12.00 Coffee break
An interlude: Marriage Contracts and Gendered Property Rights
12.00-13.00 Teamwork headed by Aglaia Kasdagli (University of Crete). A database for marriage contracts in the Greek world, 1500-1830
Discussant: Father Pavel Stefanov [A Balkan comparison – to be confirmed]
13.00-13.15 Discussion
13.15-15.30 Lunch buffet on the premises. Free time

Session IV Ruptures: the effects of modernization – the effects of war
Chair : Dr Margareth Lanzinger
15.30-15.55 Hanne Marie Johansen (University of Bergen). Norwegian Widows after Clerical Servants in the 17th Century: The Year of Mercy and Inheritance
15.55-16.20 Tsvetana Boncheva (Bulgarian Academy of Sciences). Gender relationships and property among the Bulgarian Catholics in Plodviv region during the first half of the 20th century
16.20-16.45 Evdoxios Doxiadis (University of California, Berkeley). Women, property and the Greek War of Independence: Property transmission and conflict resolution during tumultuous times
16.45-17.10 Nicole Kramer (Institut fόr Zeitgeschichte, Munich). Fighting Couples – Divorces in National Socialist Society during the Second World War
17.10-17.30 Discussion
17.30-19.30 Optional guided tour of old town (conducted by Dr Alexis Malliaris and Dr Antonis Anastasopoulos)

SATURDAY, 23 SEPTEMBER
Session V Strategies of Heirship
Chair Dr Evgenia Kermeli
9.30-9.55 Margareth Lanzinger (University of Vienna). Remarriage: Competing property interests and property mixture – Tyrol and Vorarlberg in the 19th Century
9.55-10.20 Ikaros Mandouvalos (University of Athens). Familial structures and relationships in a bourgeois environment: Inter-gender roles and practices among the Greeks and Macedonian-Vlachs of Pest
10.20-10.45 Maria Spiliotopoulou (Research Centre of Athens Academy). Childless nuclear family versus family of origin in the Greek island of Santorini (17th-early 19th Century)
10.45-11.10 Domenico Rizzo (University of Naples). Beyond kinship: Inheriting from single men (19th-century Rome)
11.10-11.30 Discussion
11.30-12.00 Coffee Break

Session VI Conflict, exclusion and transgression
Chair: Dr Maria Drakopoulou
12.00-12.25 Grethe Jacobsen (The National Library of Denmark and Copenhagen University Library). Family property in Danish towns and magisterial ideology during the reformation period
12.25-12.50 Nina Koefoed (University of Aarhus). Gender and sexuality in law – sexual relations before marriage
12.50-13.15 Ellinor Forster & Margret Friedrich (University of Innsbruck).Gendered standards of dealing with property in discussion and legal practice: Social representations of “incompetence by mental incapacity” and “wasteful spending” in juridical and everyday discourse
13.15-13.40 Vasso Seirinidou (University of Athens). Punishment after death: Disinheritance and property elimination in the Greek merchant community of Vienna (18th-19th centuries)
13.40-14.00 Discussion
14.00-16.00 Free time for lunch, shopping etc.
16.00-16.45 Final Lecture by Amy Erickson (Cambridge Group for the History of Population and Social Structure). Title to be announced
16.45-.16.30 Discussion
16.30-17.00 Coffee Break

17.00-18.00 Round Table: The historical evolution of the themes examined and the comparative perspective
Co-ordinator: Professor Efi Avdela (University of Crete)
Discussants:
Eleni Sakellariou (University of Crete). The Medieval Perspective.
Anna Bellavitis. The Early Modern Perspective
Ida Fazio. The Modern Perspective
Antonis Anastasopoulos (University of Crete). The Comparative Perspective
18.00-18.30 Planning of the next (V) conference of the European network “Gender differences in European legal cultures / Geschlechterdifferenz in europäischen Rechtskreisen”.
Co-ordinator: Dr Grethe Jacobsen
18.30-19.00 Conference proceedings-Concluding remarks-Farewell by Aglaia Kasdagli

Το συνέδριο αποσκοπεί να αναδείξει τις ποικίλες πτυχές της διαμόρφωσης δικτύων στον ευρύτερο Ελληνικό κόσμο, μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεωρητικών προσεγγίσεων. Ζητούμενη είναι, μέσα από την υπέρβαση των πολιτικών θεσμών και των συμβατικών γεωγραφικών συνόρων, η παρακολούθηση της διαδικασίας διαμόρφωσης και εξέλιξης των δικτύων με την ευρύτερή τους έννοια (π.χ. οικονομικών, κοινωνικών, θρησκευτικών, τοπικών, θαλάσσιων, δικτύων συγγένειας). Θα ανακινηθούν ζητήματα όπως τα ακόλουθα:

• Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε αρχαία δίκτυα επικοινωνίας;

• Ποιες μορφές προσέλαβαν τα δίκτυα και σε ποια κλίμακα αναπτύχθηκαν (τοπικής εμβέλειας ή μεσογειακά, ‘μικροδίκτυα’ και ‘μακροδίκτυα’· δίκτυα στο πλαίσιο θεσμών, π.χ. πόλεων, ομόσπονδα, διοικητικά);

• Δικτύων συνέχειες και ασυνέχειες: στοιχεία μεταβολής και στοιχεία συνέχειας.

• Πώς επηρέασαν τα δίκτυα μεμονωμένα άτομα, κοινότητες και κοινωνίες;

• Εντοπίζονται κοινά στοιχεία στη δομή των δικτύων (οικονομικών, κοινωνικών κλπ.); Ποιες αρχές διέπουν την οργάνωσή τους και πώς αυτά άντεξαν στο χρόνο;

• Μπορεί κανείς να εντοπίσει διαύλους συναλλαγών ανάμεσα σε διάφορα δίκτυα;

• Με ποιους τρόπους ενθαρρύνονταν και προωθούνταν τα δίκτυα; Ποιοι παράγοντες και / ή πρακτικές τα διατήρησαν;

• Με ποιους τρόπους επηρέασε η εγγύτητα ή η απόσταση την ανάπτυξη και επέκτασή τους;

Πληροφορίες

Κατερίνα Παναγοπούλου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο Κρήτης, email: panagop@phl.uoc.gr 

Χριστίνα Κωνσταντακοπούλου, Classics and Archaeology, Birkbeck College, London, email: c.constantakopoulou@bbk.ac.uk

Πρόγραμμα

The Symposium will focus on emotions and their definition and reception by ancient and/or modern authors. It aims in the first place to illuminate through a comparative conversation the specificity of “ancient” lists of emotions and the way they differ from “modern” definitions of feelings and their practice. It looks to interrogate the Aristotelian dimension of persuasive and collective pathκ and the inner and private feelings of modern times.

Our investigation will also turn attention to representations of states of emotions and their cultural significance in historiography, philosophy, drama and literature and the way they have been formulated by historians and literary critics.

Speakers include: David Bouvier (Lausanne), Douglas Cairns (Edinburgh), Sotera Fornaro (Sassari), Margaret Graver (Hanover,NH), Geneviève Hoffmann (Amiens), Sally C. Humphreys (Budapest), Ahuvia Kahane (London), David Konstan , Glenn Most. (Firenze), Maria Patera, Francesca Prescendi (Geneva), Violaine Sebillotte Cuchet (Paris), Seth Schein (Davis,CA), Anastasia Serghidou, Cristina Viano (Paris), Robert Zaborowski (Warsaw).

Organizers:
David Konstan (Brown University)
Anastasia Serghidou (University of Crete)

We gratefully acknowledge the support of the I.F.Costopoulos Foundation

Το Διεθνές Συμπόσιο εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών ΕΠΕΑΕΚ με τίτλο “Το Φύλο στις Κοινωνικές Επιστήμες”.

University of Crete in cooperation with National Center for Scientific Research “Demokritos” and Herakleion and Chania Archaeological Museums organize a Symposium on “Aegean Metallurgy in Bronze Age”.

Friday, November 19 Xenias Hostel
09:00 Registration
09:30 Opening Session: Iris Tzachili

Session: Aegean and Mainland Greece
10:00-11:00 Olga Kakavogianni, Kerassia Douni, Fotini Nezeri: Silver metallurgical findings dated from the end of the Final Neolithic period until the Middle Bronze Age at the area of Mesogeia

Noel H. Gale: Early Helladic Metallurgy at Raphina, Attica, and the Role of Lavrion
11:00 Coffee Break
11:30-13:00 Olga Philaniotou: Early Copper Production in the Aegean: The Case of Seriphos

Myrto Georgakopoulou: Metallurgy in Early Bronze Age Cycladic settlements: the evidence from Daskaleio-Kavos (Keros Island, Cyclades)

George Papadimitriou: The technological development of copper alloys in the Helladic region during the Prehistoric years.
13:00 Lunch Break

Session: Aegean and Mainland Greece
14:30-16:30 Maria Kayafa: Copper-based artefacts in Bronze Age Peloponnese: A quantitative approach to metal consumption

Stratis Papadopoulos: Silver and Copper Production Practices in the Early Bronze Age Settlement at Limenaria

ThassosYannis Bassiakos & Anna Michailidou: Metal working at Akrotiri, on Thera: What the final products analyses can tell us?

Garyfalia Metallinou, Maria Georgiadou: Bronze archaic urns from Corfu: Interpretative approaches
16:30 Coffee Break

Session: Crete
17:00-19:00 Antonis Vasilakis: Silver Metalworking in Prehistoric Crete

Hubert La Marle: Minoan Metallurgy and Linear A: Definitions, Lexical Slides and Changes in Metal Processing

Lena Hakulin: Bronzeworking on Late Minoan Crete

Giorgos Papasavvas: A closer look at the technology of Minoan gold rings

Saturday, November 20 University Campus, room D3-7A
Session: Crete
09:00-11:00 Mihalis Catapotis, Oli Pryce, Yannis Bassiakos: Prehistoric copper smelting at Chrysokamino: Archaeological analysis and experimental reconstruction

Yannis Bassiakos, Stephania Chlouveraki, Philip Betancourt: Further questioning on the Early Minoan copper production as derived from the study of Chrysokamino smelting site

Philip P. Betancourt: The Copper Smelting Workshop at Chrysokamino: Reconstructing the Smelting Process

Thomas Brogan: Metalworking at Mochlos beyond the Artisans Quarters
11:00 Coffee Break & Poster Session

Session: Crete
11:30-13:30 Jeffrey Soles: Metals from LMIB Mochlos

James Muhly: Haghia Photia and the Cycladic Element in Early Minoan Metallurgy

Yannis Papadatos, Metaxia Tsipopoulou, Yannis Bassiakos, Michalis Catapotis: The beginning of metallurgy in Crete: new evidence from the FN-EM I settlement at Kephala Petras, Siteia
13:30 Lunch Break

Session: Crete
15:00-17:00 Demetrios Anglos, James D. Muhly, Susan C. Ferrence, Krystalia Melessanaki, Anastasia Giakoumaki, Stephania Chlouveraki and Philip P. Betancourt: LIBS Analysis of Metalwork from the Hagios Charalambos Cave

Stephania Chlouveraki, K.Zervaki, A. Melessanaki, D. Anglos: LIBS as identification and documentation tool in the conservation process: Application on metal artifacts from the Historical Museum of Herakleion.

Thomas Tselios: Pre-palatial Copper Metalworking in the Mesara Plain, Crete

Vicky Kolivaki: Non-Destructive analyses of Late Minoan metal artifacts from Crete
17:00 Coffee Break

Session: Crete
17:30-19:30 N. Kallithrakas -Kontos, Noni Maravelaki-Kalaitzaki: EDXRF study of Late Minoan metallic artworks Crete

Roger Doonan, Peter Day, Nota Dimopoulou: Mixing traditions and practice: Composite materials in early third millennium BC Crete

Andrew Gize and Giles Droop: Bronze Age copper and iron resources on Crete

Costas Zervantonakis: MIN [ES] MIN [YAS] – MIN [OANS] Mining in an Invisible Substratum
20:00 Reception Dinner

Sunday, November 21 University Campus, room D3-7A
Session: A Mediterranean View
09:00-11:00 Fulvia Lo Schiavo: Oxhide ingots in the Central Mediterranean. Recent perspectives

Vassiliki Kassianidou: The formative years of the Cypriot copper industry

Robin Clayton: A review of recent advances in transition metal isotope studies and their application to archaeometry

Carole Gillis: Tin in the Aegean Bronze Age and Tin Isotopes
11:00 Coffee Break

Session: Metallurgical Ceramics and Lithics
11:30-13:00 Doniert Evely: Some Observations on Crucibles in Minoan Crete

Anno Hein, Vassilis Kilikoglou: Modelling of the thermal behaviour of metallurgical ceramics by Finite Elements

Lia Karimali: Lithic and Metal Tools in the Bronze Age Aegean: A Parallel Relationship?
13:00 Closing Session

In Memory of Pierre Leveque 

Conference Programme

Odeion of Rethymno
20 :00 – 22:00 Opening Ceremony
Dedicated to the Memory of P.Lévêque

Presiding: M.M. MACTOUX
Opening Remarks, University Delegates
J. ANNEQUIN, In memoriam P. Lévêque
Inaugural talk : P. DUCREY, Director, École Archéologique Suisse en Grèce,
Le monde antique est-il basé sur la peur? Peur des esclaves, peur de l’esclavage dans le monde gréco-romain
22:00 Dinner

Friday, 5 November
‘Xenia’ University Centre
9:00- 9:30: Registration
9:30- 13:00 Morning session
A. Fear , War and Revolts Chair: R. Gamauf
9:30-10:00 S. HODKINSON, Accommodating Helots: Strategies of Freedom and Liberation in Ancient Sparta (Nottingham)
10 :00-10.15 A. PARADISO, Sur la servitude volontaire des Maryandiens d’Héraclée. (Potenza)
10 :15-10 :30 R. MARTÍNEZ LACY, Fear as a Factor of Ancient Slave Revolts (Mexico)
10 :30-10 :45 R. VAN ROYEN, Caesar and Gaul, Slavery and Conquest (Amsterdam)
Discussion (15 minutes) Coffee break

B. Slavery and Critical Analysis in a Civic Context Chair: D. Harvey
11:00 -11:30 Ch. TUPLIN, Slavery and Critique of the Classical Polis (Liverpool)
11:30 – 11:45 A. WOLPERT, Slavery and the Limits of Ancient Democracy (Wisconsin-Madison)
11:45-12:00 J. GALLEGO, Doulos kata nomon and the Idea of Man in Classical Greece (Buenos Aires)
12:00-12 :15 D. PLACIDO, La guerre, la démocratie et la peur du peuple à l’esclavage (Madrid)
Discussion (15 minutes)
Lunch at the University Hall – Gallos Campus, Visit to the University Library, GIREA Professional Meeting

17:00- 21:00 Afternoon session
A. Manumission, Social Threats and Juridical Restrictions Chair: S. Hodkinson
17:00-17:15 M. VALDES GUIA, Peur et contrainte des dépendances ratifiées par pratiques judiciaires et religieuses : les paysans atimoi de l’Attique archaïque (Madrid)
17:15-17:30 G. ZACHOS, The Intervention of the City in the Elateian Manumissions (Patras)
17:45-18 :00 P. LÓPEZ BARJA, Fear of Freedmen. Roman Republican Laws on Voting Procedure (Santiago de Compostela)
18:00-18:15 I. ARNAOUTOGLOU, The Fear of the Slave in Ancient Greek Legal Texts (Athens)
18:15-18:45 R. GAMAUF, Cum aliter nulla domus tuta esse posit : Fear of Slaves in Roman Law (Vienna)
Discussion (15 minutes) Coffee break

B. Definitions and Literary Reactions to Slavery Chair: H. Parker
19:15-19:30 D. BOUVIER, La peur de l’esclavage comme peur refoulée dans l’Iliade. (Lausanne)
19:30-19:45 P. DEMONT, La peur et le rire: l’eslavage dans les Grenouilles d’Aristophane (Paris)
19 :45-20:15 W. THALMANN, Despotic Authority, Fear, and the Ideology of Slavery (Los Angeles)
Discussion (15 minutes)
20:30 Free night

Saturday 6 November
‘Xenia’ University Centre
Morning session
A. The Rhetoric of Slavery Chair: A. Gonzales
9:30- 9:45 R. BROCK, Figurative Slavery in Greek Thought (Leeds)
9:45-10:00 A. SERGHIDOU, Les deux temps de la peur. Asservissement et remémoration chez Hérodote (Crète )
10 :00-10 :30 J. ANNEQUIN, Situer les peurs (Besançon)
Discussion (15 minutes) Coffee break

B. Controlling Affective Ties: Master –Slave Relation, a Problematic Scheme Chair: W. Thalmann
11:00- 11:15 A. IRIARTE, La résistance des princesses asservies (País Vasco)
11:15-11:30 A. FOUNTOULAKIS, Punishing the Lecherous Slave: Desire and Power in Herondas 5 (Crete)
11:30-11:45 N. MCKEWN, More Loathing than Fear ?: the dangerous slave in the C 1st AD (Birmingham)
11:45-12:15 Holt PARKER Free Women and Male Slaves or Mandingo meets the Roman Empire (Cincinnati)
Discussion (15 minutes)

17:00—21:00 Afternoon session
A. Producing Fear: Punishment and Morals of Submission Chair: R. Van Royen
17:00-17:30 A. GONZALES, Peur des esclaves et peur des maîtres dans l’œuvre de Pline le Jeune. (Besançon)
17:30-17:45 Ma.J. HIDALGO The Flight of Slaves and Bands of Latrones in Apuleius de Madaura’S Novel (Salamanca)
17:45-18:00 M. RODRIGUEZ GERVAS Enseigner la peur, reproduire la domination. (Salamanca)
18:00-18:15 D. HARVEY, The Severity of the Master, and Misery of the Slave:Fears and Evils in David Hume’s “ Essay on the Populousness of Ancient Nations.”(Exeter)
18:15- 18:30 A. PRIETO, Depreciation and Punishment of Slaves in Cinematic Rome (Salamanca)
Discussion (15 minutes)

B. Discourse of Servility and Attitudes to Divine Mastership
Chair: C. Jourdain-Annequin
19:00-19:15 E. KOULAKIOTIS, Alexandre et le messénien : la rationalisation de la peur (Crète)
19:15-19:30 M. J. LETOURNEUR, L’expression de la peur de la tyrannia seruitus dans les lettres de Jérôme (Besançon)
19:30-19:45 D. PEREZ SÁNCHEZ, Social Dominance and Protective Heaven. Dependencies and Flight of the Century in the Visigoth World (Salamanca)
Discussion (15 minutes) Dinner

Sunday 7 November
Institute of Mediterranean Studies
9.30 –10.30 Morning session
A. Colonies, Utopian Communities and Fictional Slavery Chair: Ch. Tuplin
9:30-9:45 V. CUCHET SEBILLOTTE, Habiter quelque part: le lien à la terre et la menace de l’esclavage. (Paris)
9 :45-10:00 A. DOMÍNGUEZ, Fear of Enslavement and Sacred Slavery as Mechanisms of Social Control among the Ancient Locrian (Madrid)
10:00-10:15 T. MAVROGIANNIS, Rebellions d’esclaves de 137 à 101 av. J.C. (Chypre)
Discussion 15 minutes

B. Closing Session
10:45-12:00 P. DUBOIS, “The Coarsest Demand: Utopia and the Fear of Slaves” (San Diego)
Conclusion by . M. M. MACTOUX (Besançon)
Closing remarks: GIREA Delegates

In cooperation with:
Institute of Mediterranean Studies (IMS)
Institut des Sciences et des techniques de l’antiquité (ISTA), Besançon
Institut Français d’Athènes
Instituto Cervantes

Sponsored by :
A. G. Leventis Fondation
National Bank of Greece
Grecotel S.A.
Municipality of Rethymnon

Under the Aigis of the French Government

Tο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει στις 13-14 Δεκεμβρίου 2003 Διεθνές Συνέδριο στο Ρέθυμνο με τίτλο «Η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Άνοδος των Βαλκανικών Εθνικισμών, 1789-1832: Συγκρούσεις, Μεταβολές, Προσαρμογές».

Στόχος του συνεδρίου είναι να θέσει με νέους όρους το ζήτημα της διερεύνησης της Ελληνικής Επανάστασης και της εποχής της, εντάσσοντάς την στο ευρύτερο πλαίσιο των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και ιδεολογικών εξελίξεων που σημειώθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στα Βαλκάνια μεταξύ των ετών 1789 και 1832. Το 1789 σημαδεύεται όχι μόνο από τη Γαλλική Επανάσταση, με την ειδική σημασία της για τους βαλκανικούς εθνικισμούς, αλλά και από την ενθρόνιση του μεταρρυθμιστή σουλτάνου Σελίμ Γ΄, ο οποίος επιχείρησε μια σημαντική τομή στην οργάνωση του οθωμανικού κράτους. Πώς επηρέασαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη τις ισορροπίες και την κατάσταση στις βαλκανικές επαρχίες της Αυτοκρατορίας; Ποιες ήταν οι επιδιώξεις και τα όρια των κεντρομόλων και των φυγόκεντρων δυνάμεων και πώς διαμορφώθηκε η μεταξύ τους ισορροπία; Ποιο ήταν το υπόβαθρο, το πλαίσιο και οι συνέπειες της Σερβικής Εξέγερσης του 1804, της εδραίωσης της εξουσίας του Αλή Πασά στη δυτική Βαλκανική και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821; Το 1832, από την άλλη, έχει επίσης συμβολική αξία: είναι η χρονιά της αναγνώρισης του ελληνικού κράτους, του πρώτου ανεξάρτητου βαλκανικού κράτους, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το νέο κράτος τίθεται κάτω από την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων. Πώς διαμορφώθηκε το νέο τοπίο μετά την ένταση των συγκρούσεων και πώς προσαρμόστηκε η οθωμανική κοινωνία στα νέα δεδομένα;

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνουν 17 ανακοινώσεις από ιστορικούς προερχόμενους από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, Τυνησία, Γερμανία, Η.Π.Α.).

Το συνέδριο διεξάγεται στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» του Πανεπιστημίου Κρήτης με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», της Alpha Bank, της Eμπορικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003
Πρωινή συνεδρία
9:15 Έναρξη – Χαιρετισμοί
9.30-9.50 Gergana Georgieva (Σόφια), Administrative Structure and Government of Rumelia in the Later 18th and Early 19th Century
10.00-10.20 Viorel Panaite (Βουκουρέστι), Wallachia and Moldavia according to the Ottoman Legal and Political View, 1774-1829
10.30-10.50 Αντώνης Αναστασόπουλος (Ρέθυμνο), Karaferye (Veroia) in the 1790s: How Much Can the Kadı Sicilleri Tell Us?
11.00-11.20 Čedomir Antić (Βελιγράδι), The Formative Years of the Principality of Serbia (1804-1839): Ottoman Influences
11.30-12.00 Διάλειμμα
12.00-12.20 Rossitsa Gradeva (Σόφια), Secession in the Ottoman Balkans: the Case of Osman Pazvantoğlu
12.30-12.50 Rachida Tlili Sellaouti (Τύνιδα), Le nizam-ı cedid, Osman Pasvant Oğlu et l’Empire ottoman (1789-1806)
13.00-13.20 Δημήτρης Δημητρόπουλος (Αθήνα), Aspects of the Working of Fiscal Machinery in the Areas Ruled by Ali Pasha

Απογευματινή συνεδρία
17.30-17.50 Μάρθα Πύλια (Κομοτηνή), Conflits politiques et comportements des primats chrétiens en Morée pré-révolutionnaire
18.00-18.20 Δημήτριος Σταματόπουλος (Θεσσαλονίκη), Constantinople in the Peloponnese: The Case of the Dragoman of the Morea (Tercüman Bey) Georgios Wallerianos
18.30-18.50 Άννα Βλαχοπούλου (Μόναχο), Like the Mafia: The Ottoman Military Presence in the Morea on the Eve of the Revolution
19.00-19.30 Διάλειμμα
19.30-19.50 Χρήστος Λούκος (Ρέθυμνο), Suggestions for a Bolder Incorporation of Studies on the Greek Revolution of 1821 into their Ottoman Context
20.00-20.20 Παναγιώτης Στάθης (Ρέθυμνο), From Klefts and Armatoloi to Revolutionaries
20.30-20.50 Mehmet Seyitdanlıoğlu (Άγκυρα), Greek Independence in Ottoman Chronicles

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2003
Πρωινή συνεδρία
9.30-9.50 Χριστίνα Φίλλιου (Πρίνστον), Breaking the Tetrarchia and Saving the Kaymakam: To Be an Ambitious Ottoman Christian in 1821
10.00-10.20 Hakan Erdem (Κωνσταντινούπολη), “Perfidious Albanians” and “Zealous Governors”: Ottoman-Albanian Relations during the Greek War of Independence
10.30-11.00 Διάλειμμα
11.00-11.20 Βασίλης Δημητριάδης (Ρέθυμνο), Conflict of Interests between Central Administration and Local Society in Crete in the Course of the Greek Revolution of 1821
11.30-11.50 Cengiz Kırlı (Κωνσταντινούπολη), Balkan Nationalisms and the Ottoman Empire: Views from the Streets of Istanbul
12.00-12.30 Συζήτηση – Συμπεράσματα