Γιώργος Μητρόπουλος

Πανεπιστημιακός Υπότροφος για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας
Δρ Αρχαίας Ιστορίας
E-mail: georgemitro[at]uoc[dot]gr
Γραφείο: 59
Τηλέφωνο: +30 28310 77339
Ώρες συνεργασίες: Δευτέρα 13.00-14.30

Ο Γιώργος Μητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992.

Πραγματοποίησε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Ιστορία. Θέμα της μεταπτυχιακής διπλωματικής του εργασίας ήταν η λατρεία των αυτοκρατορικών αρετών στη ρωμαϊκή Ελλάδα υπό την επίβλεψη του ομότιμου καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας Κώστα Μπουραζέλη. Στο ίδιο Τμήμα και με την επίβλεψη του ίδιου καθηγητή εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο την μίμηση του Ρωμαίου αυτοκράτορα (imitatio imperatoris) στις ελληνόφωνες επαρχίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Παράλληλα, συμμετείχε σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, σπουδάζοντας κατά σειρά στο Πανεπιστήμιο του Ντέραμ (Durham), της Χαϊδελβέργης και στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης. Έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), του Οργανισμού SYLFF και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλικής κυβέρνησης κατά τις προπτυχιακές του σπουδές και τις μεταπτυχιακές σπουδές Α’ και Β’ Κύκλου, ενώ η διδακτορική διατριβή του βραβεύτηκε με το Βραβείο «Λυσίμαχου Καυταντζόγλου» 2021 της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Ο Γιώργος Μητρόπουλος έχει εργαστεί ως ακαδημαϊκός υπότροφος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει λάβει μέρος στο ερευνητικό πρόγραμμα δημοσίευσης του συντάγματος των λατρευτικών επιγραφών των Φιλίππων υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αθανάσιου Ριζάκη. 

Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ελληνιστική και ρωμαϊκή Ελλάδα και Μικρά Ασία, η διαμόρφωση και διάχυση της ηγεμονικής ιδεολογίας (βασιλέων και Ρωμαίων αυτοκρατόρων) στις ίδιες περιοχές, η κοινωνικο-πολιτική εξέλιξη των Συμπολιτειών στην ελληνιστική και ρωμαϊκή Ελλάδα, καθώς και η λατρεία των αυτοκρατορικών αρετών, θέματα στα οποία έχει εντρυφήσει σε άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους. 

Δημοσιεύσεις του κ. Μητρόπουλου μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://uoa.academia.edu/GiorgosMitropoulos