Νένα Γαλανίδου

Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας: Εποχή του Λίθου
E-mail: galanidou[at]uoc[dot]gr
Γραφείο: 46
Τηλέφωνο: 2831077343
Ώρες Συνεργασίας: Τετάρτη 15:30-17:30 από κοντά στο Γραφείο Α6, Κτήριο Α, ΚΕΜΕ

Εκτενές Βιογραφικό: Εδώ

Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1988) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις εφαρμογές της πληροφορικής στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Southampton (1989). Εργάστηκε στο Τμήμα Ηλεκτρονικής Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μπενάκη (1989-1990). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge (1996). Ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο κολέγιο Clare Hall του ίδιου πανεπιστημίου (1996-1999) δίδαξε Παλαιολιθική και Μεσολιθική Αρχαιολογία και Ποσοτικές Μεθόδους στην Αρχαιολογία στο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του Cambridge. Το 2000 εκλέχτηκε επίκουρη καθηγήτρια, το 2009 αναπληρώτρια καθηγήτρια και το 2019 καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Έχει πραγματοποιήσει έρευνες πεδίου στην Ελλάδα και την Κροατία και συμμετείχε σε διεθνή προγράμματα μελέτης της Παλαιολιθικής και Μεσολιθικής Αρχαιολογίας της ΝΑ Ευρώπης. Διευθύνει τις Παλαιολιθικές έρευνες στη Λέσβο και το Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου, πραγματοποιώντας ανασκαφές στα Ροδαφνίδια, Λισβορίου (Κατώτερη Παλαιολιθική Εποχή) και σε σπήλαιο στον Κυθρό (Μέση Παλαιολιθική Εποχή).

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Journal of Greek Archaeology και ήταν του Archaeological and Anthropological Sciences (2009-2018). Συμμετέχει στα επιστημονικά δίκτυα: AGE (Archaeology and Gender in Europe) με αντικείμενο την Αρχαιολογία του Κοινωνικού Φύλου, SPLASHCOS (Submerged Prehistoric Landscapes and Archaeology of the Continental Shelf) με αντικείμενο την αρχαιολογία των καταβυθισμένων προϊστορικών τοπίων, και INNOVARCH (Innovating Training Aims for Public Archaeology) με αντικείμενο τη Δημόσια Αρχαιολογία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Αρχαιολόγων και του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Βορείου Αιγαίου. Διευθύνει τη σειρά Δημόσια Αρχαιολογία των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο. Είναι επιστημονική σύμβουλος του χρηματοδοτούμενου από το E.R.C. ερευνητικού προγράμματος DISPERSE και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του York.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Παλαιολιθική, Μεσολιθική, Νεολιθική Αρχαιολογία, Δημόσια Αρχαιολογία, Εθνοαρχαιολογία, Αρχαιολογική Ιστορία και Μέθοδος

Σύνδεσμοι: 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις: βλέπε εκτενές βιογραφικό