Σπίτι της Ευρώπης

Στη δυτική παραλία της παλιάς πόλης, ανάμεσα στο λιμάνι και το βενετσιάνικο κάστρο, τη Φορτέτσα, και δίπλα στον περιφερειακό δρόμο, επί της Νικ. Πλαστήρα, βρίσκεται το Σπίτι της Ευρώπης, ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το νότιο τμήμα του κτιρίου (επί της οδού Δαμβέργη) ήταν ένα παλιό αρχοντικό, που αναπαλαιώθηκε. Ενώ το βορινό τμήμα είναι καινούριο, που χτίστηκε σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, συμπληρώνοντας το πρώτο, με μελέτη επίβλεψη και διακόσμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ονομάστηκε το Σπίτι της Ευρώπης για να συμβολίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σκοπός της δημιουργίας του είναι να φιλοξενεί πανεπιστημιακούς, ερευνητές, ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, έλληνες και ξένους, που έχουν προσκληθεί για επίσκεψη ή συνεργασία από τους αρμόδιους φορείς του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το Σπίτι της Ευρώπης διαθέτει:

  • Εννέα δίκλινα δωμάτια ύπνου και δύο μονόκλινα, όλα με λουτρό, ένα μικρό βολικό γραφείο και ατομικό κλιματισμό. Ορισμένα έχουν το δικό τους μπαλκόνι, που βλέπει στις εσωτερικές αυλές ή στους δρόμους, ενώ τα άλλα έχουν μόνο παράθυρα.
  • Κοινή αίθουσα υποδοχής, με γραφείο, καθιστικό και τηλεόραση.
  • Αίθουσα Βιβλιοθήκης και Συναντήσεων, για 14 άτομα, με δυνατότητα παρακολούθησης άλλων 10 ατόμων.
  • Αίθουσα καθιστικού με καφενείο, τηλεόραση και μουσική.
  • Αίθουσα πρωινού για 16 έως 20 άτομα.
  • Δυο εσωτερικές αυλές και μία κοινόχρηστη βεράντα, με θέα στη θάλασσα. Στους χώρους αυτούς, όσοι φιλοξενούνται το καλοκαίρι θα μπορούσαν να απολαύσουν τον ήλιο ή τη βραδινή δροσιά.

Στη διάθεση των φιλοξενουμένων θα υπάρχουν πάντα δυο άνθρωποι, πρόθυμοι να τους εξυπηρετήσουν, να κάνουν τη διαμονή τους πιο ευχάριστη και να τους πληροφορήσουν για τις δυνατότητες που προσφέρει η πόλη. Οι χώροι διαθέτουν επίσης τρία κοινόχρηστα καρτοτηλέφωνα και σε κάθε όροφο υπάρχει ψυγείο. Επιπλέον, στους κοινόχρηστους χώρους, πραγματοποιούνται, κατά καιρούς, πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επικοινωνία:
Υπεύθυνη κ.Χρυσούλα Σκεπετζή
Τηλέφωνο: 2831051957 & 2831077719
Tαχυδρομική διεύθυνση:
Σπίτι της Ευρώπης
Νικ. Πλαστήρα 4Α
Ρέθυμνο Κρήτης