Erasmus+
Το πρόγραμμα Erasmus ξεκίνησε το 1987 και από το 2014 συνεχίζεται ως ERASMUS+. Το πρόγραμμα, που αποτελεί μία από τις διασημότερες δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) και επιτρέπει τη μετακίνηση φοιτητών και φοιτητριών σε πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού για ένα εξάμηνο σπουδών. Πέρα από τα ακαδημαϊκά οφέλη, η μετακίνηση φοιτητών και φοιτητριών μεταξύ ευρωπαϊκών πανεπιστημίων προωθεί τον διαπολιτισμικό διάλογο και ενισχύει την ταυτότητα του ευρωπαίου πολίτη. Περιλαμβάνει ως προορισμούς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλες χώρες με τις οποίες υπάρχουν σχετικές συμφωνίες.
Το πρόγραμμα επιτρέπει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος να μετακινηθούν για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο σε αντίστοιχο πανεπιστημιακό Τμήμα του εξωτερικού με το οποίο το Τμήμα έχει υπογράψει σχετική συμφωνία.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που μετακινούνται στο εξωτερικό οφείλουν να επιλέγουν μαθήματα που αντιστοιχούν συνολικά σε φόρτο εργασίας 30 μονάδων ECTS ανά εξάμηνο σπουδών. Τα μαθήματα που οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ολοκληρώνουν με επιτυχία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ κατοχυρώνονται ως μαθήματα του προγράμματος σπουδών τους με τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε υπεύθυνου καθηγητή ή της εκάστοτε υπεύθυνης καθηγήτριας για το πρόγραμμα Erasmus+.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που επιθυμούν να μετακινηθούν με το πρόγραμμα Erasmus+ επιλέγονται ανάλογα με τη γνώση τους της ευρωπαϊκής γλώσσας που είναι απαραίτητη στη χώρα όπου θα μετακινηθούν και την επίδοσή τους στα σχετικά μαθήματα της κατεύθυνσης που ακολουθούν. Προτεραιότητα έχουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταπτυχιακές φοιτήτριες.
- Πληροφορίες για το πρόγραμμα Erasmus+ από τη Διεύθυνση Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης
Συνεργαζόμενα πανεπιστήμια στα οποία μπορούν να μετακινηθούν οι φοιτητές/φοιτήτριες
Δείτε ΕΔΩ τον πλήρη κατάλογο με τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια στα οποία μπορούν να μετακινηθούν οι φοιτητές/τριες του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.
Αρμόδιος καθηγητής / αρμόδια καθηγήτρια για το πρόγραμμα Erasmus+ κατά το χειμερινό εξάμηνο 2023-24
Αθανάσιος Μαΐλης: Ώρες συνεργασίας, Δευτέρα 14.30-16.30 και Τρίτη 14.30-16.30
Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στις 6.5.09 αποφάσισε ως εξής τα κριτήρια για την επιλογή των φοιτητών/φοιτητριών που μετακινούνται με το προαναφερόμενο πρόγραμμα:
- επάρκεια σε μία κύρια ευρωπαϊκή γλώσσα, ανάλογα τη χώρα στην οποία μετακινείται ο/η φοιτητής/φοιτήτρια
- επίδοση στα σχετικά μαθήματα της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει
- σε περίπτωση περισσότερων αιτήσεων, να δίνεται προτεραιότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και μεταπτυχιακές φοιτήτριες.
«Τα Κοινά: Παρελθόν και παρόν»
Σύμπραξη Κρήτη – Λοτζ – Λυών – Σάσσαρι
BIP 2025 Κρήτη
(Συντονίστριες: Ελένη Σακελλαρίου – Ελευθερία Ζέη)
Η σύμπραξη για τα εντατικά προγράμματα μεικτής κινητικότητας (Blended Intensive Programmes) Erasmus μεταξύ των Πανεπιστημίων Lumière Lyon 2, Lodz και Κρήτης έχει διοργανώσει με επιτυχία δύο εκδόσεις BIP στη Λυών, το 2023 και το 2024, υπό τον παιδαγωγικό συντονισμό της Monica Martinat, καθηγήτριας Νεότερης Ιστορίας στο Université Lumière Lyon 2. Τα θέματα, «Ευρωπαϊκές Ιθαγένειες» (2023) και «Κινητικότητες και μεταναστεύσεις μέσα στο χρόνο» (2024), πάντα επίκαιρα για τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες, αλλά με έμφαση στην ιστορική διάσταση, επιλέχθηκαν με στόχο την προώθηση της διεπιστημονικής αλληλεπίδρασης μεταξύ καθηγητών και φοιτητών.
Το 2025 η σκυτάλη περνάει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η τρίτη έκδοση αυτής της συνεργασίας BIP διοργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο τον Φεβρουάριο-Απρίλιο του 2025, ενώ καλωσορίζουμε και τέταρτο εταίρο, το Πανεπιστήμιο του Σάσσαρι. Το θέμα του προγράμματος του 2025, «Τα κοινά, παρελθόν και παρόν», εμμένει στη διεπιστημονική προσέγγιση και σε θέματα ιδιαίτερης σημασίας για τις σύγχρονες κοινωνίες, τα οποία μπορούν να γίνουν κατανοητά σε όλη τους την πολυπλοκότητα μόνο αν διερευνηθούν διαχρονικά.
Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να ορίσουμε τα κοινά ως τους φυσικούς (και, στη σύγχρονη εποχή όλο και περισσότερο, και πολιτιστικούς) πόρους που ανήκουν ή/και είναι προσβάσιμοι στα μέλη μιας κοινωνίας, σε διαφορετικό βαθμό, ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε ιδιώτες ή στο δημόσιο. Η δυσκολία ενός γενικά αποδεκτού ορισμού προκύπτει από τις μεταβαλλόμενες έννοιες των κοινών μέσα στο χρόνο. Η προσοχή στην εμφάνιση και τη μεταβολή των κοινών σε βάθος χρόνου αναπόφευκτα απαιτεί από τους ιστορικούς να συνεργαστούν και να ενώσουν τις μεθοδολογίες τους με τους μελετητές των κοινωνικών επιστημών σε μια συντονισμένη ανάλυση της ανθεκτικής συλλογικής δράσης.
Στόχοι:
– Να παράσχει τα διεπιστημονικά εργαλεία για την κατανόηση των κοινών ως φυσικών και πολιτιστικών πόρων που είναι προσβάσιμοι και διοικούνται από ομάδες ανθρώπων για ατομικό και συλλογικό όφελος.
– Η ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση του θέματος θα έχουν εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα.
– Η επισκόπηση της επιστημονικής συζήτησης θα συνδυαστεί με την παρουσίαση ειδικών παραδειγμάτων και με μια επιτόπια άσκηση.
– Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος για ένα BIP στην Κρήτη έχει ιδιαίτερη σημασία: Η Κρήτη, νησί της Ανατολικής Μεσογείου, βρίσκεται στο μεταίχμιο της κλιματικής αλλαγής και των πεπερασμένων φυσικών πόρων και, κατά συνέπεια, στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με τη βιώσιμη και ανθεκτική διαχείριση των πόρων, του τοπίου και της κληρονομιάς του.
Το διαδικτυακό τμήμα του μικτού εντατικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Είμαστε τώρα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε το πρόγραμμα της δια ζώσης εβδομάδας, που θα φιλοξενηθεί από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και θα πραγματοποιηθεί στα Διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής στις 7-11 Απριλίου 2025.