Αυτό το έργο είναι δύσκολο! Η διεθνής μας ομάδα, που αναμένεται το 2023 να χρησιμοποιήσει άδεια του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού μέσω του Πολωνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, ερευνά και ανασκάπτει σε μια μοναδική, παγκοσμίου φήμης τοποθεσία στην ανατολική κεντρική Κρήτη, πάνω από το χωριό Κερά (τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοσιεύονται το 2020 (Wallace, Karphi Revisited, British School at Athens). Τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου της νέας ανασκαφής το 2023 προορίζονται για δημοσίευση στο Antiquity (2025).
Τα ακραία χαρακτηριστικά της θέσης είναι το μεγάλο υψόμετρο – 1140μ. υψόμετρο – και η έλλειψη οποιασδήποτε οδικής πρόσβασης, ακόμη και μέσω χωματόδρομου- ο δρόμος τελειώνει μισή ώρα από το πλησιέστερο χωριό (Κερά ή Τζερμιάδο), στο τέλος μιας 25λεπτης πεζοπορίας με κλίσεις 1 προς 1 έως 1 προς 2. Τοποθετημένη μέσα στο αυστηρό βοσκότοπο της οροσειράς των Σελήνων, σε τρεις κορυφές της οροσειράς, έχει θέα στη θεαματική πεδιάδα του Λασιθίου, το μεγαλύτερο ορεινό οροπέδιο της Κρήτης, το οποίο έχει μια αντίθετη πολύχρωμη γεωργική χρήση. Πολλά αναμενόμενα χαρακτηριστικά μιας κρητικής τοποθεσίας της Εποχής του Χαλκού – παραλίες, παλάτια, ελαιώνες – απουσιάζουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Καρφοί, όπως και σχεδόν εκατό άλλες τοποθεσίες που σήμερα γνωρίζουμε ότι ιδρύθηκαν σε ολόκληρη την Κρήτη γύρω στο 1200 π.Χ., ήταν μια ολοκαίνουργια ίδρυση οικισμού ως απάντηση στην τελική κατάρρευση του ανακτορικού πολιτισμού της Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο. Οι διαταραχές που συνδέονται με την κατάρρευση των ανακτορικών συστημάτων οδήγησαν σε αξιοσημείωτη κινητικότητα των οικισμών σε όλη την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και την ηπειρωτική χώρα, συχνά μακριά από τις ακτές, και στον σχετικό κατακερματισμό των υφιστάμενων κοινωνικών οντοτήτων. Οι νέοι οικισμοί, με μεγάλη ποικιλία μεγεθών και διατάξεων, συχνά παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη στρατηγική άμυνα, είτε με οχύρωση, είτε με πλεονεκτική θέση, είτε με φυσική αμυντικότητα μέσω του υψομέτρου ή των απόκρημνων βράχων. Οι Καρφοί έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, σε πιο ακραίες εκδοχές από τη γειτονική και σύγχρονη τοποθεσία Παπούρα, η οποία συνέχισε μετά την εγκατάλειψη των Καρφών να υφίσταται περαιτέρω κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και να γίνεται η πόλη-κράτος (πόλις) της περιοχής το 700 π.Χ.
Θα εξερευνήσουμε τον οικισμό σε τρεις κύριες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης ζώνης που δεν είχε ανασκαφεί προηγουμένως, μιας ζώνης όπου υπάρχουν υποκείμενα κατάλοιπα που σχετίζονται με ένα ιερό κορυφής της Μέσης Εποχής του Χαλκού και μιας ζώνης που περιέχει ένα απομονωμένο κτίριο με πιθανή δημόσια χρήση κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου.
Χρειαζόμαστε έως και 6 επιπλέον βοηθούς φοιτητές, ιδανικά από ελληνικά πανεπιστήμια και ικανούς να ασχοληθούν καθημερινά με το σκληρό περιβάλλον των Καρφών. Η περίοδος της ανασκαφής είναι από τις 20 Ιουνίου έως το τέλος Ιουλίου 2023. Οι τοποθετήσεις θα είναι είτε για 6 είτε για 2/3 εβδομάδες. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Dr Saro Wallace, συνδιευθύντρια του έργου (Senior Research Fellow, Gerda-Henkel Stiftung 2021-24), στο sarowallace@hotmail.com. Οι θέσεις θα κατανεμηθούν έως το τέλος Μαΐου 2023. Τα έξοδα ταξιδιού των φοιτητών δεν μπορούν να καταβληθούν. Η διαμονή είναι πιθανόν να γίνει σε ένα από τα χωριά της πεδιάδας του Λασιθίου και το κόστος αυτής καλύπτεται. Κάποια έξοδα διατροφής καλύπτονται.