Διαδικτυακή Διεθνής Ημερίδα “Out in the open: exploring outdoor spaces, daily life and sociality in Neolithic Europe”, 20/10/23

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Παρακάτω θα βρείτε την ανακοίνωση της Διεθνούς Ημερίδας “Out in the open: exploring outdoor spaces, daily life and sociality in Neolithic Europe“. Πρόκειται για διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023. Η Ημερίδα ‘Out in the open’ συνιστά την καταληκτική εκδήλωση του τριετούς ερευνητικού προγράμματος ‘Beyond Oikos: outdoor spaces, daily life and sociality in Neolithic Greece‘ (Number: 00229) https://bonds.keme.uoc.gr/, που χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (Ε.Λ.Ι.Δ.Ε.Κ.), έχοντας ως Φορέα Υποδοχής το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Συνεργατικό Φορέα το McDonald Institute for Archaeological Research, του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Η Ημερίδα θα εξετάσει δυναμικούς υπαίθριους οικιστικούς χώρους, ανθρώπινες πρακτικές και τις πολλαπλές εκφάνσεις καθημερινής ζωής σε διαφορετικά πολιτισμικά και κοινωνικά συγκείμενα, τόσο σε τοπική όσο και σε ευρύτερη γεωγραφική κλίμακα κατά τη Νεολιθική περίοδο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πέραν αυτής. Θα διερευνήσει καθημερινές ή/και εξαιρετικές κοινωνικές πρακτικές σε υπαίθριους χώρους, μέσω διεπιστημονικών επιστημονικών μεθόδων και εργαλείων, με στόχο την παραγωγή σύνθετων αναλύσεων και καινοτόμων ερμηνειών για την προσέγγιση του κοινωνικού χώρου και της οργάνωσης της καθημερινότητας στη Νεολιθική Ευρώπη. Η ευρεία γεωγραφική κάλυψη, η εφαρμογή νέων επιστημονικών μεθόδων και η ενσωμάτωση σύγχρονων θεωρητικών προοπτικών θα διευρύνουν τα ερευνητικά ερωτήματα σχετικά με τους υπαίθριους χώρους σε ποικίλα πολιτισμικά περιβάλλοντα. Στόχος της Ημερίδας είναι μια ευρεία και συγκριτική συζήτηση για τους υπαίθριους χώρους στη Νεολιθική Ευρώπη μέσα από παραδείγματα συγκεκριμένων θέσεων και αναλύσεων μεγάλης κλίμακας.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά ομιλητών υποδεικνύει μια συναρπαστική ημέρα αρχαιολογίας. Σημειώστε την ημερομηνία!

Η εγγραφή στην Ημερίδα είναι απαραίτητη μέσω του zoom:

https://uoc-gr.zoom.us/meeting/register/tZMrde6oqD8uH9Mda2gh82jLHyoiOru44n3x

Για το πρόγραμμα της Ημερίδας και περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://bonds.keme.uoc.gr/workshop/.