Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας | Ψηφιοποιήσεις 200 δημοσιεύσεων για την ελληνική προϊστορική αρχαιολογία

Ο Αιγεύς με μεγάλη χαρά παρουσιάζει μια νέα ενότητα στον ιστότοπό του. Στη νέα ενότητα παρουσιάζονται 200 ψηφιοποιημένες δημοσιεύσεις για την ελληνική προϊστορική αρχαιολογία, που δημοσιεύτηκαν από το 1847 έως το 1955. Πολλά από τα ψηφιοποιημένα δημοσιεύματα ανήκουν σε αρχαιολόγους, που σημάδεψαν την προϊστορική αρχαιολογία, όπως ο Heinrich Schliemann, ο Arthur Evans, ο Alan Wace και ο Carl Blegen. Σε αυτήν την περίπτωση ψηφιοποιήθηκαν έργα τους, που είναι άγνωστα ή δυσεύρετα στο διαδίκτυο. Δόθηκε, επίσης, ιδιαίτερη προσοχή να ψηφιοποιηθούν δημοσιεύσεις Ελλήνων αρχαιολόγων, όπως είναι ο Χρήστος Τσούντας, ο Παναγιώτης Σταματάκης, ο Ιωσήφ Χατζιδάκις, ο Στέφανος Ξανθουδίδης, ο Αντώνιος Κεραμόπουλλος, ο Νικόλαος Κυπαρίσσης, ο Σπυρίδων Μαρινάτος και πολλοί άλλοι. Όλοι τους, με το πολυσήμαντο και σχεδόν άγνωστο έργο τους, θεμελίωσαν την ελληνική αρχαιολογία.

Η ψηφιοποίηση των 200 δημοσιευμάτων πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Όλα τα αρχεία έτυχαν ενδελεχούς επεξεργασίας για την καλύτερη παρουσίασή τους. Στα ψηφιοποιημένα αρχεία των ξένων δημοσιεύσεων προστέθηκε και Οπτική Αναγνώριση Χαρακτήρων (OCR) για ευκολότερη χρήση αυτών. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη προς όλο το κοινό.

Οι δημοσιεύσεις παρουσιάζονται με χρονολογική ταξινόμηση, ώστε να διαφανεί εν συντομία και η εξέλιξη της ελληνικής προϊστορικής αρχαιολογίας μέσα από αυτές.

Κατάλογος με δημοσιεύσεις: https://www.aegeussociety.org/psifiopoiiseis/