Ηλίας Κολοβός

Αναπληρωτής Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας
E-mail: kolovos[at]uoc[dot]gr
Γραφείο: 61
Τηλέφωνο: 2831077341
Ώρες Συνεργασίας: Τετάρτη, 16.30-17.30, Πέμπτη 11.30-12.30 ή μέσω MS Teams κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Εκτενές Βιογραφικό: Εδώ

Ο Ηλίας Κολοβός είναι αναπληρωτής καθηγητής οθωμανικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος στην Οθωμανική Ιστορία του ίδιου Τμήματος. Έχει διδάξει ως επισκέπτης στην Ecole Pratique des Hautes Etudes στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη και έχει υπάρξει visiting fellow του Center of Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Princeton. Συνεργάζεται σε ερευνητικά προγράμματα του Max Planck Institute for the Science of Human History, της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ι.Τ.Ε., του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) και του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Κ.Ε.Α.Ε.). Συμμετέχει επίσης σε δράση της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για την Επιστήμη και την Τεχνολογία (European Cooperation in Science & Technology). Είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Συλλόγου Οθωμανικής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας (International Association for Ottoman Social and Economic History), αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του περιοδικού Τα Ιστορικά.

Έχει γράψει, επιμεληθεί και συνεπιμεληθεί δεκατρία βιβλία και πάνω από 60 άρθρα σε ελληνικές και διεθνείς δημοσιεύσεις και περιοδικά. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται μεταξύ των πεδίων της μεσογειακής οικονομικής ιστορίας, της ιστορίας των νησιωτικών κόσμων, της ιστορίας των μεθορίων, της ιστορίας της υπαίθρου και της περιβαλλοντικής ιστορίας, καθώς και των κληρονομιών στο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σύνδεσμοι:

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις: 

Ηλίας Κολοβός, Σουκρού Ιλιτζάκ, Μοχαμάντ Σχαριάτ Παναχί, Η οργή του σουλτάνου. Αυτόγραφα διατάγματα του Μαχμούτ Β΄ το 1821, Αθήνα 2021.

επιμ., μαζί με τους R. Avramov, A. Fotić, Ph. K. Kotzageorgis), Monastic Economy Across Time: Wealth Management, Patterns, and Trends, Centre for Advanced Studies, Σόφια 2021.

Elias Kolovos, Across the Aegean: Islands, Monasteries and Rural Societies in the Ottoman Greek Lands, The Isis Press, Κωνσταντινούπολη 2018.

Ηλίας Κολοβός, Ὃπου ἦν κῆπος: Η μεσογειακή νησιωτική οικονομία της Άνδρου σύμφωνα με το οθωμανικό κτηματολόγιο του 1670, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και Καΐρειος Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο 2017.