Πανελλήνιο Μεταπτυχιακό Συνέδριο Ιστορίας της Τέχνης – Πρόσκληση Συμμετοχής

Οι εν ενεργεία μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΠΜΣ “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Βιλελμίνη Αναστασιάδη, Αθηνά Κυριακώδη, Μιχάλης Λυκούρης, Ναταλία Μητσιώνη και Μάνος Φιλίππου αποφάσισαν τη σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής για τη πραγμάτωση ενός Μεταπτυχιακού Συνεδρίου Ιστορίας της Τέχνης.

Το Πρώτο Πανελλήνιο Μεταπτυχιακό Συνέδριο Ιστορίας της Τέχνης έφερε τον τίτλο «Αφετηρίες». Η δράση έλαβε χώρα το διήμερο 31.10-1.11.2020 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος δεκαέξι σύνεδροι με ανακοινώσεις οι οποίες κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ενώ το παρακολούθησε ένα ικανοποιητικό σύνολο ακροατών.

Το συνέδριο διοργανώθηκε έχοντας ως στόχο την επαφή μεταξύ φοιτητών οι οποίοι ασχολούνται με την Ιστορία της Τέχνης προβάλλοντας τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα και αναδεικνύοντας την έρευνα η οποία λαμβάνει χώρα δίδοντας τους, παράλληλα, βήμα να εκθέσουν τα πορίσματα τους και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους. Μία τέτοιου είδους διοργάνωση θεωρούμε ότι θα καταστήσει ορατούς νέους ερευνητές οι οποίοι, πολλές φορές, δεν διαθέτουν τα κατάλληλα ερείσματα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Πρώτου Πανελληνίου Μεταπτυχιακού Συνεδρίου Ιστορίας της Τέχνης απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής περιλήψεων για τη διεξαγωγή ενός δευτέρου συνεδρίου Ιστορίας της Τέχνης. Η εκδήλωση ευελπιστούμε να λάβει χώρα το Φθινόπωρο του 2021. Ο ακριβής τόπος και χρόνος διεξαγωγής θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Το Συνέδριο θέτει ως θεματικό άξονα, εκκινώντας από τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τα πρώτα 100 χρόνια Τέχνης στον ελλαδικό χώρο μετά από την κήρυξη της Επανάστασης και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Οι ανακοινώσεις θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών πεδίων. Ενδεικτικά αναφέρονται η Επανάσταση και ο τρόπος απεικόνισης της, ο Φιλελληνισμός και οι σύγχρονες εκφάνσεις αυτού μέχρι τα πρώτα δείγματα μοντερνισμού.

Το συνέδριο απευθύνεται σε φοιτητές μεταπτυχιακών σπουδών οι οποίοι ασχολούνται με την Ιστορία της Τέχνης, είτε εν ενεργεία είτε αποφοιτήσαντες και είναι ανοιχτό σε θεματικές από όλους τους κλάδους της (Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης, Φιλοσοφία της Τέχνης, Εφαρμοσμένες Τέχνες, Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής κλπ.). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέτουν μία περίληψη συμπληρώνοντας μία φόρμα μέσω του συγκεκριμένου συνδέσμου: https://forms.gle/Fzmvgs91vjeRiv1g6

Με πολύ μεγάλη μας χαρά θα περιμένουμε οποιαδήποτε απορία σας είτε στο email hiartcon2020@gmail.com είτε μέσω της σελίδας του συνεδρίου στο Facebook που φέρει τον τίτλο «Πανελλήνιο Μεταπτυχιακό Συνέδριο Ιστορίας της Τέχνης».

Δείτε ΕΔΩ την Πρόσκληση Συμμετοχής.

Με εκτίμηση,

Η Οργανωτική Επιτροπή του Πανελληνίου Μεταπτυχιακού Συνέδριου Ιστορίας της Τέχνης