skip to main content
   
Αρχική Το Τμήμα
Φυσιογνωμία
Αξιολόγηση
Διοίκηση
Τομείς
Οργάνωση Σπουδών
Επιτροπές - Υπεύθυνοι - Εκπρόσωποι
Εκλογές μελών ΔΕΠ
Υλικοτεχνική Υποδομή
Εγγραφές πρωτοετών, μετεγγραφές, κατατακτήριες, μεταφορές θέσεων
Συνήγορος του Φοιτητή
Φοιτητική Μέριμνα - ΦμΕΕΑ & ΦμεΑ
Συχνές Ερωτήσεις
Προπτυχιακά
Ημερολόγιο ακαδημαϊκού έτους 2018-2019
Ωρολόγιο πρόγραμμα
Ωράριο Συνεργασίας με Φοιτητές
Εξεταστικές
Οδηγός-Κανονισμός προπτυχιακών σπουδών
Κατευθύνσεις Σπουδών
Ακαδημαϊκοί Σύμβουλοι Σπουδών
Προσφερόμενα μαθήματα
Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Διδακτικών Μονάδων ECTS
Παιδαγωγική Επάρκεια & Διδακτική Άσκηση
Πρακτική Άσκηση
Μεταπτυχιακά
Αρχαίος Mεσογειακός Kόσμος-Ιστορία και Αρχαιολογία
Ιστορία της Τέχνης
Οθωμανική Ιστορία
Τουρκολογία (δεν προσφέρεται πια)
Βυζαντινές και Μεσαιωνικές Σπουδές
Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία
Αρχαιολογία - Πληροφορική (δεν προσφέρεται πια)
Προσφερόμενα μεταπτυχιακά μαθήματα
Ωρολόγιο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών
Διδακτορικές Σπουδές
Διδακτορικές σπουδές με συνεπίβλεψη με το ΙΜΣ/ΙΤΕ
Δραστηριότητες- Έρευνα
Ανασκαφές
Σειρά Ρίθυμνα
Ε.Σ.Τ.Ι.Α.
Συνέδρια
Βραβεία -Υποτροφίες
Εργαστήρια
Συνεργασίες
Ξένα Πανεπιστήμια
Erasmus
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Πρόγραμμα ESTER
Προσωπικό
Μέλη Δ.Ε.Π.
Ομότιμοι - Eπίτιμοι
Διατελέσαντα μέλη Δ.Ε.Π.
Πανεπιστημιακοί Υπότροφοι
Εντεταλμένοι Διδάσκοντες
Μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.)
Μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.)
Μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.)
Σύνδεσμοι Απόφοιτοι
Επαγγελματικές διέξοδοι
Θέσεις Εργασίας
Επικοινωνία

Τιτίνα Κορνέζου Βιογραφικό Σημείωμα

.............................................................................................................................

Όνομα: Τιτίνα - Παναγιώτα
Επίθετο: Κορνέζου
Κατηγορία: ΔΕΠ
Βαθμίδα: Επίκουρη Καθηγήτρια
Τομέας: Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης
Τμήμα: Ιστορίας & Αρχαιολογίας

.............................................................................................................................    

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: kornezou[at]uoc[dot]gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας εργασίας: 28310 77363

Φαξ: 28310 77338

 

Σύντομο Βιογραφικό

Η Τιτίνα Κορνέζου σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρεν (Ηaute-Bretagne, Rennes II) στη Γαλλία σε προπτυχιακό (Maîtrise) και μεταπτυχιακό επίπεδο (D.E.A). Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2004. Η διδακτορική διατριβή της έχει τίτλο: Η θεωρία της τέχνης στη Γαλλία τον 17ο αιώνα: η πραγματεία «Ιdée de la perfection de la peinture» του Roland Fréart de Chambray. Διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 2004 ως ειδική επιστήμων, από το 2009 ως λέκτορας και από τον Οκτώβριο του 2014 ως επίκουρη καθηγήτρια. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ) και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Ιστορία της τέχνης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην  ευρωπαϊκή τέχνη από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα με έμφαση στη γαλλική ζωγραφική του 17ου αιώνα, στη θεωρία και ιστοριογραφία της τέχνης καθώς και στους καλλιτεχνικούς θεσμούς της ίδιας περιόδου.

Αυτοτελείς δημοσιεύσεις

Κριστιάν Ζερβός, Τα έργα του Γκρέκο στην Ισπανία, Εισαγωγή-Μετάφραση-Σχόλια Τιτίνα Κορνέζου, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, 2015

Άρθρα

  • «Les peintures murales de Notre-Dame de Kernascléden», Αριάδνη Επετηρίδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, 7, 1994, σ. 77 - 96.
  • «Η Βασιλική Ακαδημία Ζωγραφικής και Γλυπτικής στη Γαλλία τον 17ο αιώνα: ζητήματα ιστορίας και ιστοριογραφίας», Προσεγγίσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας, Πρακτικά του Β΄ Συνεδρίου Ιστορίας της Τέχνης, 25-27 Νοεμβρίου 2005, Α.Σ.Κ.Τ, επιμ. Νίκος Δασκαλοθανάσης, Νεφέλη, Αθήνα, 2008, σ. 399-418.
  • «Οι σπουδές του Παντελή Πρεβελάκη στην ιστορία της τέχνης στο Παρίσι (1930-33)», Μνήμων, 30 (2009), Αθήνα, 2009, σ. 263-282.
  • «Μεσαιωνικό θέατρο, κήρυγμα και εικονογραφία του θανάτου στη ζωγραφική του 15ου αιώνα στη Βρετάνη», Ο «σκοτεινός» μεσαίωνας, Πρακτικά Επιστημονικού Συμποσίου, 16-17 Μαρτίου 2007, Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, Αθήνα, 2010, σ. 111-130.
  •  «Σπουδές και έρευνα στην ιστορία της τέχνης: το παράδειγμα της Γαλλίας»,  Αριάδνη, Επιστημονικό περιοδικό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, 18, 2012, σ. 353-371.
  • Giovan Pietro Bellori, «Η Ιδέα του ζωγράφου, του γλύπτη και του αρχιτέκτονα επιλεγμένη από τις ομορφιές της φύσης η οποία υπερβαίνει τη φύση (1664)», Ιστορία της Τέχνης, τχ. 1, Χειμώνας 2013, σ. 150-161.
  • «La peinture parlante: για μια ιστορία της θεωρίας της τέχνης στη Γαλλία τον 17ο αιώνα», Χρονικά Αισθητικής, τομ. 47, 2013-2014, σ. 195 - 213.
  • «Από το «εθνικό» τοπίο στην έννοια της Φύσης: σκέψεις για την πρόσληψη του έργου του Νικολά Πουσέν»,  πρακτικά Δ΄ συνεδρίου Ιστορίας τέχνης, ΑΣΚΤ 2012, Αθήνα (υπό έκδοση)
  • «Εnjeux idéologiques et esthétiques autour d’une édition: le livre de Christian Zervos Les oeuvres du Greco en Espagne», Revue de l’Art (υπό έκδοση)