Κατερίνα Κόπακα

Εκτενές Βιογραφικό: Εδώ

H Kατερίνα Kόπακα έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris I (Σορβόννη) από όπου έλαβε και το Διδακτορικό της Δίπλωμα στην Προϊστορία και Πρωτοϊστορία του Aιγαίου – με θέμα Eσωτερική οργάνωση της κατοικίας και οικιακές δραστηριότητες στην Kρήτη και τη Θήρα την Eποχή του Xαλκού.

Εργάζεται στο Tμήμα Iστορίας & Aρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Kρήτης από το 1985, και είναι σήμερα καθηγήτρια Προϊστορικής Aρχαιολογίας σε αυτό. Tα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα άπτονται της Εποχής του Χαλκού στον Aιγαιακό κυρίως αλλά και στον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο, και σχετίζονται ειδικότερα με τους ακόλουθους ερευνητικούς άξονες: Οργάνωση και λειτουργία της κατοικίας, Άνθρωποι και φύλα, καθημερινότητα, τελετουργικό, Αρχαία τεχνολογία του κρασιού, Νησιωτικοί πολιτισμοί – έρευνα στη Γαύδο και τη Ντία, Ιστορία της κρητικής αρχαιολογικής έρευνας (όψιμος 19ος-πρώιμος 20ός αι.).

Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Αlexander von Humboldt και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, και έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στη Γαλλία, την Kύπρο, την Τουρκία/Aνατολία και την Ελλάδα/Kρήτη.

Τη δεκαετία του 1990 διοργάνωσε, εκ μέρους του Πανεπιστημίου και του Τμήματός της, την αρχαιολογική επιφανειακή και την πολυεπιστημονική έρευνα στη νήσο Γαύδο, στα ανοικτά της νοτιοδυτικής κρητικής ακτής, και είναι σήμερα υπεύθυνη της εκπαιδευτικής ανασκαφής στην εκεί εγκατάσταση της Εποχής του Χαλκού στη θέση Καταλύματα. 

Από το 2010 διευθύνει, επίσης, την επιφανειακή έρευνα στη νήσο Ντία, απέναντι από την πόλη και το λιμάνι του Ηρακλείου.