Δημήτριος Μποσνάκης

Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας
E-mail: bosnakis[at]uoc[dot]gr
Γραφείο: 36
Τηλέφωνο: 28310 77352
Ώρες Συνεργασίας: Πέμπτη 2.30-3.30 μ.μ.

Εκτενές Βιογραφικό: Εδώ

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1962

Σπουδές: Σπούδασε στο τμήμα Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων (1980-1984). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές  (1985-1988) στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας (Archäologisches Seminar, Universität Basel – Schweiz) ως υπότροφος του ομοσπονδιακού κράτους της Ελβετίας (Bundesstipendium). Eκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Θεσσαλικά Επιτύμβια Ανάγλυφα του 5ου και 4ου αι.π.Χ.» (επιβλέπουσα καθηγήτρια Λίλα Μαραγκού, αναγόρευση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 14-9-1990).

Σταδιοδρομία: 1991 – 1993 εργάστηκε ως επιμελητής περιοδικών εκθέσεων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή) και από 1/5 έως 31/12/ 1993 ως επιστημονικός επιμελητής στο Γραφείο Δημοσιευμάτων του ΤΑΠΑ.

Αρχαιολογική Υπηρεσία – Ανασκαφές: Από το 1989 έως το 1990 ως συμβασιούχος αρχαιολόγος, και αργότερα από το 1993 έως το 2009 ως μόνιμος αρχαιολόγος, μετά από επιτυχείς εξετάσεις στον ειδικό διαγωνισμό, εργάστηκε στην ΚΒ΄ΕΠΚΑ, όπου διηύθυνε δεκάδες σωστικών ανασκαφών σε διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου (Ρόδος, Σύμη, Κως και Κάλυμνος). Ως προϊστάμενος του Γραφείου Κω εργάστηκε επίσης για την προστασία των μνημείων με την κήρυξη αρχαιολογικών ζωνών στα νησιά Κω, Κάλυμνο και Πάτμο. Υπήρξε επίσης επιστημονικός επιβλέπων σε μεγάλα έργα αναστήλωσης των μνημείων της Κω (π.χ. Ρωμαϊκό Ωδείο, «Casa Romana»).

Εκθέσεις: Στην αρχή της σταδιοδρομίας του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία (1994) συμμετείχε στην πρωτοποριακή έκθεση «Ο Κόσμος της Αιγύπτου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (επιμ. Δρ. Όλγα Τζάχου-Αλεξανδρή).
2000 – 2008 εργάστηκε ως υπεύθυνος συν-επιμελητής για τη μόνιμη έκθεση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Καλύμνου.
2009 – 2013 ως επιμελητής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αιγαιακών Σπουδών (ΑΙΑΣ) εργάστηκε ως επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής για την έκθεση της Επιγραφικής Συλλογής του Ασκληπιείου Κω.
Συμμετείχε ως συγγραφέας δοκιμίων και λημμάτων των επιστημονικών καταλόγων σε πολλές περιοδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και εσωτερικό σχετικά με την Κω (π.χ. ΥΠΠΟ – Πεκίνο, ΕΑΜ, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) καθώς και σε πολλές τοπικές εκθέσεις με διαδραστικό (multi-media) εκπαιδευτικό υλικό, σχετικά με μνημεία της Κω (Ρωμαϊκό Ωδείο, Ασκληπιείο, Casa Romana) ή με όψεις της καθημερινής ζωής στην αρχαιότητα).

Διδασκαλία:1988 -1989 εργάστηκε ως βοηθός (Hilfsassistent) στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας (Archäologische Fakultät der Universität Basel / Schweiz) για τον καθηγητή Prof. Rolf Stucky.
Το 2009 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο). Στο τμήμα δραστηριοποιείται από το εαρινό εξάμηνο του 2013. Είναι συν-επιβλέπων καθηγητής σε πολλές διπλωματικές εργασίες και διατριβές στα πανεπιστήμια Κρήτης (τόσο στον τομέα της Κλασικής Αρχαιολογίας όσο και της αρχαίας Ιστορίας) και Αθηνών.
Είναι υπεύθυνος προγραμμάτων συνεργασίας ERASMUS με τα πανεπιστήμια της Padova, του Torino και της Napoli (Orientale).

Επιστημονικά ενδιαφέροντα: Η έρευνά του εστιάζει κυρίως σε θέματα της Αρχαιολογίας του Θανάτου (γλυπτική, εικονογραφία, επιγραφές, ταφικά έθιμα). Παράλληλα ασχολείται με τη δημοσίευση των μαρμάρινων γλυπτών από τον αποθέτη του Απόλλωνος Δαλίου στην Κάλυμνο καθώς και των επιγραφών από την Κω και την Κάλυμνο στο Πρόγραμμα των Inscriptiones Graecae (υπό την εποπτεία της Ακαδημίας του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο).
Aπό το 2018 σε συνεργασία με την Aρχαιολογική Yπηρεσία της Λάρισας διευθύνει το πρόγραμμα της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας στην αρχαία Κραννώνα (Θεσσαλία).

Διαλέξεις – Συνέδρια: Συμμετείχε σε διεθνή Συνέδρια και έδωσε διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης (Oslo, Uppsala, Marburg, Berlin Humboldt, Basel, Oxford) και επιστημονικά ιδρύματα: AΙΑΣ Ρόδος, Brandemburgische Akademie der Wissenschaften – Berlin (Inscriptiones Graecae), Ρωμαϊκό Σεμινάριο / Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (DAI), ΚΕΡΑ, Aρχαιολογική Εταιρεία και Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δημοσιεύσεις: Δημοσίευσε πολλές αναφορές σωστικών ανασκαφών στο Αρχαιολογικό Δελτίο, πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και τρία βιβλία με τίτλο: Ανέκδοτες Επιγραφές της Κω. Επιτύμβια μνημεία και όροι (transl. Unedited Grave-Inscriptions and Horoi from Kos), Αθήνα 2008, ENΘΕΤΤΑΛΙΖΕΣΘΑΙ. Tεχνοτροπία και ιδεολογία των θεσσαλικών επιτυμβίων αναγλύφων του 5ου και 4ου αι. π.Χ. (transl. BECOMING A THESSALIAN. Defining styles and ideologies of classical thessalian grave reliefs (5th-4th c. BC), with extensive german summary), Βόλος 2013, Το Ασκληπιείο της Κω. Το μνημείο και η επιγραφική συλλογή (transl. The Asklepieion of Kos. The monument and the epigraphical collection), Aθήνα 2014. Πρόσφατη έρευνα: Μια νέα μονογραφία είναι υπό δημοσίευση με τίτλο: Κατηφείη και Όνειδος.Ταπεινωμένοι και Καταφρονεμένοι Νεκροί, Αθήνα 2019 (“Humiliated and Insulted Dead”).

Διεθνείς Συνεργασίες: Με τον Klaus Hallof της Ακαδημίας Επιστημών του Βραδεμβούργου είναι συνεκδότης των τόμων των επιγραφών της Κω στις Inscriptiones Graecae:
IG XII 4, 1 [2010] , IG XII 4, 2 [2012] , IG XII 4, 3 [2016], IG XII 4, 4 [2018].
Oι δημοσιεύσεις του τυγχάνουν της διεθνούς αναγνώρισης, αποτελώντας σημείο αναφοράς σε πολλές νεότερες μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία.
Είναι αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και μέλος επιστημονικών συντακτικών επιτροπών αναγνωρισμένων επιστημονικών περιοδικών, όπως Thiasos, και κριτής στα: Λογγείον, Aριάδνη, Tεκμήρια.
Γνωρίζει Γερμανικά, Αγγλικά και Γαλλικά και έχει επαρκείς γνώσεις Ιταλικών και Πορτογαλικών.